Woord en Beeld

De werkgroep Woord en Beeld gemeente Heumen zoekt erfgoedschatten zoals verhalen die nog nooit zijn opgeschreven en interessant en belangrijk zijn om te bewaren voor ons nageslacht. Ook verzamelen we foto\'s, (dag) boeken, toneelstukken, films en liedjes uit onze streek die interessant genoeg zijn om te bewaren en deze voor een breder publiek toegankelijk te maken. Naast materiaal zoeken we ook vrijwilligers voor deze werkgroep in oprichting die geïnteresseerd zijn om mede dit erfgoed te verzamelen en te bewaren.

Hebt u materiaal of verhalen voor deze werkgroep? Geef dit dan door aan Liesbeth Arts, contactpersoon van de werkgroep Woord en Beeld, via woordenbeeld(at)erfgoedheumen.nl.


Op de nationale monumentendag 15 september 2013 werden verhalen over de Watersnoodramp 1925-1926 gepresenteerd. Deze zijn verteld door inwoners van Overasselt die deze ramp als kind hebben meegemaakt. De verhalen waren te zien of te horen samen met foto's en boeken over dit onderwerp.

Een eerste verhaal betreft verhalen over de Watersnood in 1926.


truus janssenTruus Janssen-Saedt Het volgende verhaal gaat over mevrouw Truus Janssen-Saedt uit Grave, een ex inwoonster van Overasselt van 93 jaar.
Zij woonde van 1949 tot 2002 in Overasselt. In Overasselt waren zij en haar man heel actief in het verenigingsleven (voetbalclub en carnaval).
Annie van Leuken heeft haar oorlogs- en evacuatieverhaal geschreven. Truus Janssen-Saedt was dochter van een kermisondernemer uit Groesbeek. Toen in oktober 1944 Groesbeek volledig in de vuurlinie kwam te liggen zijn zij met de hele familie en buren naar Reek in Noord Brabant vertrokken. Daar hebben zij 7 maanden gewoond.

Hier leest u het hele verhaal van mevrouw Truus Janssen-Saedt.


Annie Arts-KesselerAnnie Arts-Kesseler Aan de keukentafel van de Hooge Hof in Overasselt vertelt Annie Arts-Kesseler op 31 maart 2014 over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.  Annie woont met haar zoon Hennie in haar ouderlijk huis. Sinds Annies man Antoon Arts in 2000 overleed boert Hennie zelfstandig.
Haar verhaal begint ongeveer met deze zin:
Oorlog? Het leven ging gewoon door tot die zondag de 17e september 1944. Maar tijdens het gesprek horen we wel, dat het bij tijden toch wel spanning gaf tijdens de oorlogsjaren. Vooral toen in 1942 de oude boerderij de Hooge Hof afbrandde. (Oorzaak: een hevig onweer).

Hier leest u het hele verhaal van Annie Arts-Kesseler.


Jan JenniskensJan Jenniskens Toen de oorlog uitbrak was ik elf. Ik zat al in Nijmegen op school, de lessen gingen gewoon door. We gingen met de fiets, met harde banden. Met onze Toon en met Jos van Kuppenveld, van de boterfabriek. Tijdens het bombardement in Nijmegen zaten we in de schuilkelder. Het was best een mooie dag, ik meen dat de zon scheen. Hoe lang we in die kelder hebben gezeten weet ik niet meer. Of ik bang was? Ik weet het niet.

Hier leest u het hele verhaal van Jan Jenniskens.


Piet SandersPiet Sanders Smokkelen in de oorlog
Het verhaal van Piet Sanders, voorheen wonend op Oude Kleefsebaan 32 in Overasselt, gaat over het smokkelen in de oorlog. Hij was toen een jonge jongen net 12 - 13 jaar. Het verhaal gaat onder andere over het stiekem rogge malen in Nederasselt. Daarvoor hadden de boeren ´s nachts een smokkelroute over de dijk van Overasselt naar Nederasselt. Hij had meestal de rol van ´op de uutkiek stoan´.

Hier leest u het hele verhaal van Piet Sanders.


Bep JanssenBep Janssen Het levensverhaal van Bep Janssen uit Overasselt, ´De Wijkzuster op de Solex´. Zij werkte als Wijkverpleegster en als leidinggevende van de Gezinszorg in de gemeente Overasselt, later Heumen van 1960 tot 1980 ongeveer.

Hier leest u het hele verhaal van Bep Janssen


Theo DinnissenTheo Dinnissen Theo Dinnissen is de jongste zoon van Sjef Dinnissen, bekend als Sjef den Dinnis. Sjef had samen met Gon een bakkerij annex winkel. Eerst woonde de familie precies tegenover de oude school. Later ruilde Sjef zijn huis met Jan de Smid (Arts) en verhuisde bakkerij en winkel verderop naar het witte huis aan de Schoonenburgseweg tegenover Arnold van Bree. De met humor geschreven jeugdbelevenissen, verhalen en gedichten getuigen van Theo´s manier waarop hij in het leven staat. Samen met Riet heeft hij jarenlang Café de Zon geexploiteerd.

Hier leest u een aantal van zijn verhalen:

Cowboy en Indiaantje spelen

De winkelbel

Mik rondbrengen

Ut keetje van Sjef

Vliegles voor kippen


Cor ValksCor Valks Hoe Cor Valks de Tweede Wereldoorlog beleefdeCor Valks is nu (mei 2017) 88 jaar en woont nu ruim 8 jaar in Wijchen. Hij vertelt uit eigen ervaringen en andere delen van het verhaal zijn herinneringen die hij in contact met anderen heeft opgepikt.
`K was 11 jaar toen op 10 mei 1940 de oorlog uitbrak. Het eerste wat ik hoorde was heel veel lawaai in de lucht van vliegmachines. Je hoorde de bombardementen al van veraf. Om 09.00 schoten ze de Graafse Brug kapot´.

Hier leest u het hele verhaal van Cor Valks


harrie derksHarrie Derks

“Van de oorlog heb ik weinig gemerkt” vertelt Harrie Derks

Harrie is geboren in 1929. Hij was het oudste kind van Lambert Derks (Bèr den Bekker) en zijn vrouw, een De Bruyn uit Reek. Harrie woonde in de boerderij waarin eerder het Boerenmuseum gevestigd was (Hoogstraat).
Harrie was tot voor kort vrijwilliger in het boerenmuseum, momenteel gevestigd in de Buurderij. Harrie is familie van Jan Derks van bakkerij Derks. De hele familie heette in de volksmond ´den bekker´. Harrie trouwde in 1957 met Mien van Keijsteren en ging wonen op ´de Zomp´. Harrie heeft als 11 jarige niet heel veel herinneringen aan de oorlog, maar wat hij wel weet is genoteerd door Willy Gijsbers.

Hier leest u het hele verhaal van Harrie Derks.

facebook_page_plugin