BEZOEK AAN MUSEUM KASTEEL WIJCHEN
PREHISTORISCHE BEWONING VENNENGEBIED
EN ROMEINENSE AANWEZIGHEID IN DE REGIO
woensdag 26 september 2018

Het gebied van de Overasseltse en Hatertse vennen was in de prehistorie al bewoond. Uit archeologisch onderzoek van grafheuvels en de bestudering van bodemvondsten is kennis verzameld over de leefwijze van de bewoners. Het Museum Kasteel Wijchen beschikt over een grote collectie van voorwerpen die een verhaal vertellen over onze verre voorouders.

Onze regio was ook belangrijk voor de Romeinen die in Nijmegen hun legerplaatsen hadden. De Romeinse legioenen moesten gevoed worden. Landbouwers in Wijchen, Balgoij, Nederasselt, Overasselt, Heumen en Malden hebben landbouwproducten aan Nijmegen geleverd. Romeinen hadden hier ook huizen en bedrijven. De Romeinse villa’s van Tienakker en de Scheiwal zijn hiervan voorbeelden. In het Museum Kasteel Wijchen is nu een boeiende tentoonstelling over de Romeinse aanwezigheid onder de titel “Wachters van het Noorden”.

Het museum is gevestigd in een fraai kasteel met een bijzondere geschiedenis. Ooit woonde hier Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje. Er is gelegenheid om de kelders en de kasteeltoren te bezoeken. Het kasteel beschikt ook over een interessante historische tuin (Tuun) met akkertjes, kruiden en oude gewassen.

Tijdens de excursie op woensdag 26 september bezoeken we het kasteel en het museum. Conservator Ben Teubner ontvangt ons met een presentatie over de prehistorie en de Romeinen. Hij leidt ons door de tentoonstelling “Wachters van het Noorden”. Daarna is er gelegenheid de vaste collectie te bekijken met o.a. vondsten uit het vennengebied. Onder begeleiding bezoeken we ook de kelders, de toren en De Tuun.
13.30	Vertrek met eigen vervoer
14.00	Ontvangst met koffie/thee en lezing
14.30	Rondleiding “Wachters van het Noorden”
15.30	Pauze met koffie/thee
15.45	Groep 1: Begeleid bezoek kasteel, kelders en toren
15.45	Groep 2: Zelfstandig bezoek De Tuun en vaste collectie museum
16.15	Groep 1: Zelfstandig bezoek De Tuun en vaste collectie museum 
16.15	Groep 2: Begeleid bezoek kasteel, kelders en toren
16.45	Afsluiting 
17.00	Vertrek
Als u mee wilt gaan, kunt u uw naam uiterlijk zondag 23 september opgeven bij Harrie Joosten (joostenharrie@gmail.com). U wordt verzocht zelf het vervoer te regelen. De rondleidingen en koffie/thee zijn voor rekening van het Erfgoedplatform. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang. Overige deelnemers betalen €5.

Parkeren
Gratis parkeren (geen blauwe zone) is mogelijk aan de Kasteellaan, parkeerplaats bij de brandweerkazerne/molen en de parkeergarage van het NS-station.

© 2019 Erfgoedplatform Gemeente Heumen * AVG * Disclaimer