HEERLIJKHEDEN OVERASSELT

De werkgroep Heerlijkheden Overasselt (WHO) is gestart in de 2e helft van 2017 en bestaat uit een aantal inwoners met belangstelling voor de geschiedenis van ons dorp.

De werkgroep verdiept zich in de diverse aspecten van de rijke geschiedenis van Overasselt en spant zich in om deze zodanig te markeren en belichten, dat ze ontsloten en gedeeld kunnen worden voor en met een brede groep van inwoners en hun achterban.

Belangrijkste doel is dan ook het ontwikkelen van concrete producten, waarmee deze brede groep kan worden bereikt en de lokale historie meer levend en tastbaar wordt gemaakt.
Met de naamgeving van de werkgroep beogen we niet alleen te verwijzen naar de bestuursvorm uit de late Middeleeuwen (met o.m. de Heerlijkheden Overasselt, Schoonenburg en Sleeburg), maar ook naar de vele nog aanwezige bewijzen dat het vanaf de prehistorie kennelijk altijd "Heerlijk" vertoeven is geweest in ons dorp.

Een goede samenwerking met andere groepen binnen het Erfgoedplatform Gemeente Heumen is daarbij belangrijk.

"Producten" van de werkgroep worden gepresenteerd op de website van het Erfgoedplatform.

Samenstelling werkgroep:

- Henk van den Berg
- Jack van Casteren
- Wim Cousijn (secretaris) (w.cousijn@kpnmail.nl)
- Harrie Joosten
- Annette Mengde
- Hans van Lanen (voorzitter) (tempelsehof@gmail.com)
- Frank Oerlemans
- Piet Sanders

BROCHURE MET DRIE WANDELINGEN

In 2018 heeft de Werkgroep Heerlijkheden Overasselt drie wandelingen door de rijke geschiedenis van Overasselt uitgezet. Hieronder vindt u naast de te downloaden brochure mét wandelkaart nog drie documenten voor verdere informatie. De drie wandelingen voeren u langs 48 interessante plekken. Deze plekken zijn in een tweede document uitvoeriger beschreven en van beeldmateriaal voorzien (oude en nieuwe foto’s, kaartmateriaal). Een derde document is een lijst met toponiemen: namen van percelen en boerderijen, met toelichting (van Zuijlen 1960). Het vierde document is een kaart waarop veld- en boerderijnamen staan ingetekend (Rooijakkers, 1972).

1. U kunt hieronder de brochure in jpg of in PDF downloaden.

Pagina 1 (JPG-formaat)


Pagina 2 (JPG-formaat)Pagina 1-2 (PDF-formaat)


De brochure met daarin de routekaart en een korte beschrijving van de drie wandelingen door de geschiedenis van Overasselt is gratis verkrijgbaar op de volgende adressen:

Overasselt
- Buurderij De Lage Hof, Kasteelsestraat 5
- Restaurant St Wallrick, St Wallrickweg 5
- Verenigingsgebouw, Willem Alexanderstraat 1
- Camping de Eikelaar, IJKelaarstraat 6
- Bed&Breakfast-adressen in het dorp.

Heumen
- Camping Heumens Bos, Vosseneindseweg 46
- Verenigingsgebouw de Terp, Dorpstraat 21

Malden
- Gemeentehuis, Kerkplein 6

Nederasselt
- Dorpshuis " Ons Huis", Kerklaantje 17.
2. Uitgebreide informatie over de 3 wandelingen met foto's en ander beeldmateriaal, klik op één van de wandelingen.3. Overasseltse toponiemenlijst, klik hier.

4. Veldnamenkaart, klik op kaartje.

© 2018 Erfgoedplatform Gemeente Heumen