De werkgroep “Groen Erfgoed” houdt zich bezig met al het historisch waardevolle groen dat door de mens is bedacht en aangelegd. Het vraagt om een bijzondere aanpak omdat het levend erfgoed is, dat maakt het uniek. En het groeit uit zichzelf door en stelt daarom andere eisen aan onderhoud, restauratie en herbestemming dan historische gebouwen of archeologische monumenten.
De werkgroep stelt zich ten doel om onderzoek te doen naar de historische geografie, historie van de groene en blauwe dooradering van het landschap en beeldbepalende bomen binnen de gemeente Heumen en hierover gevraagd en ongevraagd advies te geven. Daarnaast organiseert en coördineert de werkgroep projecten in het Heumense landschap zoals beheer van boomgaarden, heggen en historische verdedigingswerken. Tot slot geeft de werkgroep bekendheid aan groen erfgoed door middel van tentoonstellingen, publicaties, lezingen, wandelingen, demonstraties e.d.
Activiteiten
Jaarlijks:
Snoeicursus hoogstam fruitbomen
Oogstfestival boomgaard De Elshof
Week van de Heg
Open monumentendag
In 2024:
Uitbreiding Heggen- en Knotbomenstructuur.
Bakenbomen langs de Maas
Herstel historische scheidingswallen/heggen
Herintroductie griendcultuur
Afgerond
Inventarisatie historische heggen en wallen in de gemeenten Heumen en Wijchen
Leden/samenstelling van de werkgroep met hun Groen-cv / expertise
Deze werkgroep bestaat sinds 2011 en bestaat uit enthousiaste vrijwilligers die allen een achtergrond in het natuurbeheer, erfgoed of heemkunde hebben. Sommigen zijn ook beroepsmatig actief (geweest) in het groen erfgoed en agrarisch natuurbeheer: