KATERN 1

De gemeente Heumen (bij Nijmegen) heeft een bijzonder rijke geschiedenis.
Het Erfgoedplatform brengt een serie katernen uit die bijzondere aspecten van het cultureel en historisch
erfgoed van Heumen illustreert.
Kunst in de Georgiuskerk van Heumen

Steeds meer kerken in Nederland moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. Zo ook de Georgiuskerk in Heumen. Op zondag 22 november 2020 vindt de allerlaatste mis plaats waarna de kerk aan de eredienst wordt onttrokken. Het kerkgebouw is verkocht aan een projectontwikkelaar die plannen ontwikkelt om er appartementen voor senioren en starters in te vestigen.

Weliswaar blijft het kerkgebouw voor het dorp Heumen behouden, maar de kunstwerken in de kerk zullen een andere bestemming krijgen. In dit katern worden niet alleen de geschiedenis en architectuur van het kerkgebouw behandeld, maar ook de kunstwerken die zich in de kerk bevinden. Bijna zeventig jaar lang, sinds de ingebruikname in 1952, is de kerk het decor geweest van het religieuze leven, kwamen katholieke Heumenaren er bij elkaar voor doop, vormsel, eerste en plechtige communie van hun kinderen, voor huwelijk en overlijden van dorpsgenoten. Tientallen jaren ook hadden zij, onder leiding van ijverige pastoors, geld bijeengebracht om de kerk te bouwen, te onderhouden en in te richten met kleurrijke glas-in-loodramen, stenen en houten beelden, een kruisweg, met zilveren liturgisch vaatwerk en andere devotionalia.

Het Erfgoedplatform Gemeente Heumen steunt van harte de uitdrukkelijke wens van de Heumense parochianen om deze kunst te behouden voor de eigen dorpsgemeenschap.

Leo Ewals & Piet Wermenbol
Kunst in de Georgiuskerk van Heumen
56 p., € 8,50

Te koop bij:

The Read Shop, winkelcentrum Malden
Lucy van Langen, Drogisterij en Kado, Overasselt

Ook te bestellen via: https://www.erfgoedheumen.nl/bestel.php

BESTELFORMULIER


© 2023 Erfgoedplatform Gemeente Heumen * AVG * Disclaimer