- 2019. Leden van de werkgroepen en Ledeninstellingen van het Erfgoedplatform Heumen hadden op 21 juni jongstleden hun jaarlijkse excursie.
Deze voerde ons naar Venray en zijn omgeving.
---> Lees hier het verslag
- 2018. Prehistie en Romeinen belicht in Kasteel Wijchen
De jaarlijkse excursie van het Erfgoedplatform bracht ons naar het Kasteel en Museum Wijchen.
Op 26 september om 14 uur werd de groep van 16 personen ontvangen door Jan Verhoogt (vrijwilliger) en Ben Teubner (conservator).
Op verzoek van het Erfgoedplatform stonden 3 thema’s centraal:
de prehistorische bewoning van het vennengebied, de Romeinse aanwezigheid in de regio en de geschiedenis van het Kasteel Wijchen. Lees hier het verslag.
- 2017. EXCURSIE DRUTEN, vrijdag 6 oktober 2017.
Druten had in de 20e eeuw een gerenommeerde steenfabriek binnen haar gemeentegrenzen, genoemd naar de oprichters Dericks & Geldens.
De fabriek stond in nauwe relatie tot de bekende architect Pierre Cuypers, bakte de stenen voor de Ewaldenkerk in Druten en leverde keramieke tegels voor Rijksmuseum, Centraal Station te Amsterdam en andere gebouwen in den lande.
Wij gaan naar Druten om te zien wat er nog rest van Dericks & Geldens.
Programma: 10.30: Start met auto op Kerkplein, Malden; 11.00: Aankomst Druten, Galerie d'n Oostersteeg, de Ruijterstraat 1, 6651 Z J Druten (Telefoon: 0487 515 516);
11.00-11.30: Ontvangst met koffie; Powerpoint presentatie over Dericks & Geldens; 11.30-13.30: Monumentenwandeling door Druten met gids. Website steenfabriek.
- 2016. Excursie 12 november Cultuurhistorie Overasseltse Vennen.
De jaarlijkse excursie voor leden van de aangesloten instellingen en werkgroepen van het Erfgoedplatform vindt plaats op zaterdag 12 november.
Deelnemers worden om 14 uur verwacht bij het startpunt op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer op steenworp afstand van Landwinkel De Diervoort aan de St. Walrickweg in Overasselt.
Lees hier de volledige uitnodiging.
- 2015. BEZOEK AAN DE VESTINGWERKEN VAN DE STAD GRAVE, op donderdag 29 oktober 2015.
De vestingstad Grave staat bekend als de meest belegerde stad van Nederland. De Spanjaarden, de Fransen en natuurlijk het Staatse leger hebben de stad belegerd.
Bij de verdediging van de stad speelden de vestingwerken een grote rol. Met de ontwikkeling van aanvalswapens veranderde ook de aard van de verdedigingswerken. Bijzonder aan Grave is dat de verdedigingsring om de stad zich ook uitstrekte tot de Gelderse Maasoever. Hier werd al vroeg de ‘Verloren Cost’ aangelegd. Na de verovering door Maurits verscheen een kroonwerk dat werd ontworpen door de vestingbouwer Menno van Coehoorn.
Begrijpelijkerwijs zijn grote delen van de vestingwerken in de loop van de tijd afgebroken. Zo ook het kroonwerk van Coehoorn aan de Maasoever in Nederasselt. Maar onderdelen van de vestingwerken zijn vandaag nog zichtbaar.
Op 29 oktober bezoeken we de vestingstad Grave onder leiding van Frank Haans en Jan Timmermans. Het programma is als volgt:13.30 uur: Vertrek per auto vanaf Kerkplein, Malden. Parkeren langs de St. Elisabethstraat;
14.00: Graafs Museum: inleiding over de vestingwerken door bouwhistoricus Frans Haans en expositie van Frits van der Putten met schilderijen van oud Grave;
15.00 Wandeling langs de vestingwerken; 17.00 Slot van de excursie in café de Gouden Leeuw op de Markt.
- 2014. Erfgoedplatform op pelgrimage naar Peter Roovers en kasteel Heijen.
Op vrijdag 17 oktober 2014 vertrok van het Kerkplein in Malden een dozijn leden van het Erfgoedplatform Heumen. Doel was het werk in onze regio te bekijken dat de beeldhouwer Peter Roovers (1902-1993) gemaakt heeft .
De eerste stop was in Mook. Daar zagen we hoog op de gevel van het gemeentehuis het wapen van Mook en Middelaar, met voor Middelaar bisschop Lambertus en het schild met de Gelderse leeuw en voor Mook Antonius Abt met de tau-staf en het varken, en in zijn hand het wapenschild met de lelies van de graafschap Kleef.
Voorts begroetten we de bronzen Kiste Trui, die onvermoeibaar met de schop in de hand en de ogen gefixeerd op de aarde, naar de schatkist zoekt die de Nassau's na de Slag op de Mookerhei achtergelaten zouden hebben.
Iets verderop bezochten we O.L.Vrouw van de Dwaallichtjes, alweer een herinnering aan die fameuze Slag op de Mookerhei.
En passant stonden we stil bij het Jozefbeeld op de muur van het gemeenschapshuis en bij het oorlogsmonument dat herinnert aan het kunstenaarsverzet in de regio.
Vervolgens gingen we onder een vriendelijk herfstzonnetje langs de Noord-Limburgse heuvelrug, een relict van de IJstijd, richting Heijen, waar de poorten van het kasteel al uitnodigend open stonden. Eerst een rondgang langs de contouren van
deze oude waterburcht, die vroeger omspoeld werd door het Maaswater, toen naar binnen, door de grote zaal van het 16e eeuws donjon, via het 17e eeuwse trappenhuis naar de Bibliotheek. Overal beelden in keramiek, gips en brons.
Tot slot naar de Tiendschuur waar vele ontwerpen waren te zien van de portretten en werken die Roovers heeft gemaakt voor kerk en staat, voor schepen en gemeentehuizen, voor familie en particuliere ondernemers.
Toen we kasteelheer Ysbrand Roovers dankten voor zijn gastvrijheid gaf die als toegift een uiteenzetting over de problemen die een modern kasteelheer moet trotseren in strijd met de ambtelijke molen van het moderne tijdsgewricht.
De excursie werd verzorgd door Leo Ewals, de kunsthistoricus die over Peter Roovers een boek heeft geschreven dat te koop is in het Ateliermuseum Jac Maris te Heumen. Daar zal van 27 december 2014 tot 1 maart 2015 een aantal werken van Roovers en Maris te zien zijn.
- 2013. Excursie naar Klooster Graefenthal op 7 juni 2013
In november 2012 richtte het Erfgoedplatform gemeente Heumen samen met de Stichting Heemkunde Malden in de bibliotheek in Malden de succesvolle tentoonstelling ‘Cisterciënzers in het Nederrijn-Maasgebied vanaf 1123’ in. Als vervolg hierop bood het Platform aan alle aangesloten leden een excursie aan naar het Cisterciënzerklooster Graefenthal in Goch-Asperden, dat in de 1248 gesticht werd door graaf Otto II van Gelre en zijn echtgenote Margaretha van Kleef.
Er namen op de zonnige vrijdagmorgen van 7 juni 2013 dertig personen, waaronder vele donateurs van de Stichting Heemkunde Malden, deel aan de excursie die onder leiding van Jan Willemsen stond. Eerst werd aan de poort het verhaal van de kloosterorden in het algemeen en dat van de cisterciënzers in het bijzonder verteld.
Met een plattegrond in de hand kreeg iedereen inzicht in de bouw en ontwikkeling van het klooster.
Het tweede bedrijf vond op het terras van het kloostercafé plaats, waar de geschiedenis van het graafschap Gelre helder belicht werd.
Daarna werden ‘Kaffee und Kuchen’ genuttigd.
Het derde bedrijf speelde zich rond het klooster zelf af op drie locaties: het praalgraf van graaf Otto II van Gelre, de kloostergang met aansluitend de keuken van het klooster en tot slot de zolder. De thema’s waren daar ook de orde van de Cisterciënzers en de graven, later hertogen van Gelre.Daarna was er gelegenheid het kloosterterrein op eigen gelegenheid te verkennen.
De algemene conclusie was dat de rondleiding van Jan Willemsen zeer boeiend was, vooral door het brede kader dat hij schetste, en dat het idee van een jaarlijkse excursie door iedereen gedragen werd.
Zie de website van het klooster voor meer informatie.
Verslag geschreven door Ben Boersema.